Üç gazeteciye Erdoğan'a hakaret cezası

Hüseyin Aykol, İnan Kızılkaya ile İhsan Çaralan'a ceza çıktı.

Gazeteciler Hüseyin Aykol, İnan Kızılkaya ve İhsan Çaralan'ın 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' suçlamasıyla yargılandığı davada ceza çıktı. Akyol ve Çaralan için hükmün açıklanması geri bırakılırken denetimli serbestlik verildi. Kızılkaya ise sabıkası bulunduğu gerekçesiyle adli kontrole tabi tutuldu.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol ile gazetenin Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya ve yazar İhsan Çaralan'ın yargılandığı davanın duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada, gazeteciler ile avukatları hazır bulundu.

AKYOL VE KIZILKAYA'YA 1'ER YIL 10'AR AY 26'ŞAR GÜN CEZA

Kararını açıklayan mahkeme hakimi, Aykol ve Kızılkaya'ya 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' suçlamasıyla 1 yıl 6'ar ay hapis cezası verdi. Mahkeme hakimi, gazetecilerin eylemlerini alenen gerçekleştirdiğini iddia ederek, 1 yıl 9'ar ay hapis cezasına yükselti. Gazetecilerin aynı suçu değişik zamanlarda birden fazla defa işlediğini ileri süren mahkeme, cezayı 1 yıl 14 ay 8'er güne çıkardı. Gazetecilerin yargılama sürecindeki davranışlarına atıfta bulunan mahkeme hakimi, cezayı 1 yıl 10 ay 26'ar güne indirerek, hükmün açıklanmasını geriye bırakılmasına ve 5 yıl süre ile denetimli serbestliğe karar verdi. 

İHSAN ÇARALAN'A 11 AY 20 GÜN HAPİS CEZASI

Mahkeme, Evrensel gazetesi yazarı İhsan Çaralan için de aynı suçtan 1 yıl hapis cezası verdi. Çaralan'ın eylemini alenen gerçekleştirdiğini ileri süren mahkeme hakimi, cezayı 1 yıl 2 aya çıkardı. Çaralan'ın yargılamadaki davranışlarını göz önünde bulunduran mahkeme hakimi, cezayı 11 ay 20 güne indirdi. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar veren mahkeme, Çaralan için de 5 yıl süre ile denetimli serbestlik kararı verdi.

Evrensel Gazetesi yazarı İhsan Çaralan hakkında kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amacıyla başlatılan 'Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği' sebebiyle dava açılmıştı. Kampanyaya katıldığı için 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla açılan davanın yanı sıra, 'genel yayın yönetmenliği nöbeti'ni devraldığı gün gazetenin birinci sayfasında yer alan yazı ve gazetenin 8. sayfasında yer alan haber nedeniyle Çaralan hakkında 'Cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla da dava açılmıştı.