Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in "Ankara'ya yılda 10 milyon turist getirecek" dediği, Mansur Yavaş'ın belediyeye maliyetinin 750 milyon dolar olduğunu açıkladığı ve Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerine inşa edilen Ankapark, kapandı.
Ankapark nasıl açılmıştı?
Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi üzerine inşa edilmeye başlandığı 2013 yılından beri Ankapark hakkında pek çok itiraz dile getirilmiş, yüksek maliyet tartışmaları ve defalarca sonuçlanamayan ihale süreçleri yaşanmıştı.
AOÇ arazisi üzerine kurulan ve ticari faaliyete geçebilmesi için yasal düzenleme yapılan Ankapark/Wonderland Eurasia, 'Avrupa'nın en büyük tema parkı' olma iddiasıyla 20 Mart 2019'da açıldı.
Melih Gökçek, yaklaşık 25 bin kişiyi sığdırabilecek bir kapasitesi olduğu açıklanan Ankapark'ın, ilk yıl yerli ve yabancı 5 milyon turisti ağırlayacağını iddia etmişti.
Ankapark için ne kadar para harcandı?
2015 yılında Ankapark yetkilileri, o gün itibariyle 500 milyon TL harcama yapıldığını ve ek 150 milyon TL harcamadan sonra projenin tamamlanacağını öngördüklerini belirtiyordu.
Fakat Gökçek'ten sonraki belediye başkanı olan Mustafa Tuna 2017 yılında, Ankapark'ın maliyetinin yaklaşık 2 milyar TL olduğunu şu sözlerle açıkladı:
"Gördüğüm kadarıyla iş bittiği zaman KDV'siyle, vesairesiyle 2 milyar lirayı bulacağını düşünüyorum. Net bir rakam ben de matematik olarak elime alıp çıkarmadım. Ama proje devam ediyor."
Gökçek ise 2018 yılının Eylül ayında yaptığı bir Twitter paylaşımında Ankapark maliyeti için, '300 Milyon doları bulmuyor' demişti.
Yıllarca süren maliyet tartışmalarının ardından 20 Mart 2019'da Ankapark'ın açılışını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuşması sırasında net bir rakam vermişti:
"Toplam maliyeti 1 milyar 396 milyon TL'yi bulan Ankapark'tan Ankara Belediyesi kira geliri ve diğer kazançlarla birlikte 50 milyon TL gelir elde edecek."
Fakat Ankara Büyükşehir Başkanı Mansur Yavaş, Ankapark'ın maliyetinin yaklaşık 700-750 Milyon dolar olduğunu tespit ettiklerini şu sözlerle açıklamıştı:
"Ankapark'a 2014 yılında biz karşı çıkmıştık çeşitli nedenlerle. Bu işe karşı çıkanlara hakaret eden tweetler atıldı. Maliyetine 200 milyon dediler, sonra 300-400 milyon dediler. Sürekli rakam değişti. Teftişlerimiz devam ediyor. Dolar kuru artıyor azalıyor, 700-750 milyon dolar belediyeye maliyeti. İsteyen herkese faturalarını yollayabilirim. Bu para, belediyenin ailelere yaptığı yardımı 30 yıl boyunca karşılar. Biz kurtarmaya uğraşıyoruz ama orası batıyor."
Ankapark'ın işletilmesindeki yasal engeller nasıl aşıldı?
Ankapark Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi içerisinde yer aldığı için, ilgisi yasanın "AOÇ arazileri üzerinde konut, ticaret ve sanayi amaçlı yapılaşma yapılamaz" maddesi engel teşkil ediyordu.
Bunun üzerine 2018'in Mayıs ayında Meclis'te görüşülüp kabul edilen bir torba yasa kapsamında gerekli yasal düzenlemeler de yapılmış oldu.
AOÇ arazisinde Ankapark'ın bulunduğu kısım, tahsis süresi de 10 yıldan 29 yıla çıkarılıp bedelsiz olarak Büyükşehir'e tahsis edildi. Büyükşehir Belediyesi, tahsis süresinin sonunda alan içerisindeki her türlü yapı tesis ve malzemeyi bedelsiz olarak AOÇ Müdürlüğü'ne devredecek.
Ankapark'ın kapanışına giden süreçte neler yaşandı?
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, inşaatı devam eden ve 'En büyük projem' dediği eğlence parkı Ankapark’taki 'roller coaster'da mahsur kaldı.
Ankapark yeni adıyla Wonderland Eurasia'da Rollercoaster bozuldu. Bozulan Rollercoaster'da insanlar yerden metrelerce yüksekte mahsur kaldı. Vatandaşlar raylardan yürüyerek inmek zorunda kaldı.
Ankara'da eski Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek döneminde yapımına başlanılan ve maliyeti 2 milyar lirayı bulan Ankapark'ın işletmesine alan şirket borçlarını ödeyemedi. Alacaklı esnaflar haciz işlemi başlattı.
Ankapark'a gelen giden olmayınca gişeler kapatıldı, parkın girişine de bariyerler çekildi. 100'ü aşkın personel ise işten ayrıldı. Bir bekçi dışında kimse kalmadı.
20 Mart 2019’daki açılışından altı ay sonra sıkıntılar yaşamaya başlayan Ankapark'a, bilet ücretleri düşürülmesine rağmen ilgi olmadı. Parkı yıllık 26 milyon 400 bin liraya ve 29 yıllığına kiralayan şirket, işçilerine maaş ödeyemez hale geldi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş bir süre önce yaptığı açıklamada “Ankapark 750 milyon dolara mal oldu, batıyor” demişti.
TMMOB'dan Gökçek'e suç duyurusu...
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, basın toplantısında kamuoyuna yaptığı açıklamada “Ankapark sonunda mimarlar odasının ve meslek odalarının dediği noktaya geldi ve kapatıldı. Yönetenler bilim, tekniği ve aklı kendilerine rehber edinemezlerse Ankapark gibi sonuçlarla daha çok karşılaşırlar. Ankapark AOÇ kanuna ve Mustafa Kemal Atatürk’ün şartlı bağışına aykırı bir şekilde inşa edildi. Mutlak tarım alanı olan bir alanda hayvanat bahçesi tasfiye edilerek AOÇ kanuna aykırı bir şekilde yapılmıştır. Defalarca kez bu planlar iptal edilmiştir. Bu planların iptal edilmesine rağmen 2018 yılında 10 yıllığına Büyükşehir Belediyesi’ne bedelsiz intifa hakkı verilen bu alan 29 yıllığına çıkartılmıştır ve işletmelere verilmesine ilişkin bir madde konulmuştur. Ankapark bugün ticari bir yapılanma olarak karşımızdadır. AOÇ arazilerinde ticaret, sanayi ve konut yapılamaz kararı çok nettir. Ankapark bir yolsuzluk örneği ve Ankara’nın kara deliğidir. Ankaralı’nın hakkı gasp edilerek bir metre bile metro yapmadan 750 milyon dolarlık bir metal tarlası inşa edilmiştir.”ifadelerini kullandı.
Hayvanat Bahçesi yeniden açılmalı
Candan, daha önce Ankapark’a ilişkin yaptıkları uyarıları da hatırlatarak, şöyle konuştu:
“ O dönem Ankapark’ın bu süreci kaldıramayacağını da hesabını yapmıştık. Buranın kendi maliyetinin karşılayabilmesi için giriş ücretinin 50 lira olması ve 18 milyon kişinin ziyaret etmesi gerektiğini söylemiştik. Burası iflas eder kapanır demiştik ve işletilemedi. İşçilerin maaşı ödenemedi, halkımız gitmedi ve kapandı. AOÇ arazinde hukuksuz bir şekilde bilim ve teknik reddedilerek inşa edildiğini de ifade etmiştik. Ankapark tasfiye edilmelidir, kamu zararı Gökçekten tazmin edilmelidir. O 750 milyon doları ödeyecekler. Büyükşehir Belediyesi de bu 750 milyon dolarla AOÇ’de amacına uygun kullanımlar yapmalı, hayvanat bahçesini yeniden açmalı. Oradaki oyuncakların da bakımını yapıp parçalasınlar Anadolu’nun en ücra köşelerine göndersinler, Anadolu’nun çocukları oynasın. Ankapark tasfiye edilsin, AOÇ amacına uygun hale getirilsin. 2023’te Ankara Cumhuriyetin 100. yılını karşılayacak. AOÇ, Başkent’in 100. yılında Ankara’nın yüz akı olarak gün yüzüne çıkarılmalıdır. Ankapark tasfiyesi de bunun ilk adımı olmalıdır. Yaşananlar bir kez daha Mimarlar Odası’nın söylediklerini gerçekleşmiş olduğunu ortaya koydu. Gökçek ve bilimi rehber etmeyenler hakkında bir kez daha suç duyurusunda bulunuyoruz. Gökçek mahkeme karşısına çıkana kadar bundan vazgeçmeyeceğiz”