CHP’li Gürer: Evrensel Hizmet Fonunda toplanan paralar ne oldu?

CHP’Lİ GÜRER: EVRENSEL HİZMET FONUNDA TOPLANAN PARALAR NE OLDU?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Evrensel Hizmet Fonunda 9 Milyar 650 Milyon 684 TL para toplandığını açıkladı

Bakan Turhan toplanan paraların 2 milyar 859 milyon 905 bin TL’sinin Ar-Ge fonuna aktarıldığını bildirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Evrensel Hizmetler Fonunda toplanan paraların nerelerde kullanıldığının açıklanması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. Ömer Fethi Gürer, önergesinde, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2011 yılı sonunda, her yıl telekom sektöründen toplanan Evrensel Hizmet Fonunun bir kısmını kullandıkları bir ARGE fonu kurmakta olduğunu duyurmuş ve 2012 itibariyle de projeleri toplamaya başlamıştı” hatırlatmasında bulundu.

Araştırma ve Geliştirme Projelerinin Desteklenmesine İlişkin ARGE fonu duyurulduğundan itibaren (2012 Mayısından bugüne kadar) kaç proje başvurusu yapıldığının açıklanmasını isteyen Gürer, yazılı soru önergesinde, “Fonun ne kadarı, bu projelere ya da hangi firmalara kullandırılmıştır? Aynı dönem itibariyle yani 2012’den bugüne kadar, Evrensel Hizmet Fonundan ARGE fonuna ne kadar para aktarılmıştır? Paranın kullanılmayan kısmı nerededir? ARGE Fonu ile ilgili bakanlık sayfasına bakıldığında en son 2015 yılına dair bir hareket, ayrıca internete bakıldığında 19 Aralık 2016 tarihli bir bilgilendirme toplantısı görülüyor. Ama aradan geçen sürede başka bir çalışma görülmüyor. ARGE fonu bakanlıkça durdurulmuş mudur? Durdurulduysa, neden durdurulmuştur? Evrensel Hizmet Kanunun 2005’de çıktığı günlerden bu yana, bu fonda toplanan paranın miktarı nedir? Evrensel Hizmet Fonunda toplanan paralar nerelere kullanılmıştır? Evrensel Hizmet fonunun geri kalan miktarı şu anda nerededir?” şeklindeki sorulara da yanıt istedi.

Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığının (UDHAM), 2014 yılında fiilen faaliyete geçtiğini belirterek, UDHAM’ın faaliyete geçtikten sonra 2015 yılında çıkılan çağrı döneminde 194 adet proje başvurusu alındığını bildirdi.

TÜBİTAK’A 368 MİLYON TL

Bakan Turhan, “Ar-Ge fonundan sadece TURKSAT 6A Yerli Haberleşme Uydusunu Geliştirme ve Üretimi Projesi’ne destek verilmektedir. Bu güne kadar TURKSAT 6A Yerli Haberleşme Uydusunu Geliştirme ve Üretimi Projesi için TÜBİTAK’a 368.830.776,57 TL aktarılmıştır. Ar-Ge Fonunun durdurulmasına yönelik herhangi bir işlem bulunmamaktadır” dedi.

Evrensel Hizmet Fonu gelirlerinin ise, 5369 sayılı Evrensel Hizmet Kanunu kapsamında evrensel hizmet projelerine verilen ödenekler dahilinde kullanıldığını anlatan Bakan Turhan, “2018 yılı sonuna kadar Evrensel Hizmet Gelirleri toplamı 9.650.684.537 TL’dir. 2012 yılından bu güne kadar Evrensel Hizmet Fonundan Ar-Ge fonuna 2.859.905.254,88 TL para aktarılmış olup paranın kullanılmayan kısmı, Bakanlığımız Merkez Saymanlık Müdürlüğü Merkez Bankası Tahsilat Hesabında tutulmaktadır.

Evrensel Hizmet Fonu kapsamında bugüne kadar; Düşük nüfuslu kırsal yerleşim yerlerinde (köy, mezra vb.) Mobil ve Sabit Haberleşme Altyapısı Projeleri, FATİH Projesi, Bilgi Teknolojileri Sınıfları kurulması projeleri, Engellilere yönelik Gören Göz ve Üçüncü El Projeleri, Türk Kızılayı Acil Durum Uydu Haberleşmesi Projesi, Ulaşımı Yalnızca Deniz yolu ile sağlanan adalara (Gökçeada ve Bozcaada) yapılan seferlerin desteklenmesi, projeleri başta olmak üzere birçok proje hayata geçirilmiştir” ifadelerini kullandı.

BAKAN KAPSAMLI AÇIKLAMALI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada, “Bakan sorularımıza yüzeysel yanıt vermiştir. Aralarında Fatih Projesi gibi abartılarak sunulan ama uygulama sonunda başarısız projeler de dahil fonun ne kadarı, hangi projelere ya da hangi firmalara kullandırılmıştır? Açıklamalıdır. 2012’den bugüne kadar, Evrensel Hizmet Fonundan ARGE fonuna ne kadar para aktarılmıştır? Yıl yıl bu çalışmalara yapılan aktarım ve sonuçlarını kamuoyu bilmelidir. Paranın kullanılmayan kısmı neden değerlendirilmemektedir? ARGE Fonu ile ilgili bakanlık sayfasına bakıldığında en son 19 Aralık 2016 tarihli bir bilgilendirme toplantısı sonrası bir gelişme olmaması üç yıldır durağan süreç gerekçesi ve nedenlerini kamuoyunun bilme hakkı vardır. Bakan yüzeysel yanıtlarla soruları geçiştirmiştir. Birçok proje hayata geçirilmiş madem sonuç nedir? Kaç proje uygulamada istenen hedefe ulaşmış, hangi yararlılık sağlanmıştır?” Dedi.

Yorum Gönder

Yorumlar