Uberin rakibi Lyft halka arz edildi

UBER'İN RAKİBİ LYFT HALKA ARZ EDİLDİ

ABD'li taksi çağırma uygulaması Lyft, halka arzının ilk gününde piyasa değerini 22 milyar dolara çıkardı. Uber'in en büyük rakiplerinden olan şirketin hisseleri ise ilk işlem gününde yüzde 21 değer kazandı.

Araç çağırma uygulaması Lyft, beklenen halka arzını gerçekleştirdi. Dünyanın teknoloji borsası olarak kabul edilen Nasdaq'ta işlem gören şirket, bugüne kadar yaşadığı maddi zararlar ile gündeme gelse de, borsada dikkat çeken bir çıkış yaptı.

ABD'li girişimin 72 dolar seviyesinde belirlediği halka arz fiyatına rağmen, hisseleri şirketin borsadaki ilk gününde hisseleri yüzde 21 artış ile 87 dolar seviyesinde işleme açıldı.

Yatırımcılardan 2.34 milyar dolar toplayan şirket, piyasa değerini ise 22 milyar dolara taşıdı. Lyft'in borsadaki ilk gününde, hisseleri en yüksek 97 dolar seviyesini test ederken, gün içinde gördüğü en düşük seviye de 75 dolar olarak kaydedildi.

İKİNCİ GÜN HÜSRAN OLDU

Fakat, ikinci işlem gününde eriyen Lyft hisseleri, yüzde 12 değer kaybederek açılış fiyatının altına geriledi. Böylece, Hisseleri 69 dolar seviyesinde işlem görmeye başlayan şirketin piyasa değeri de borsadaki ikinci gününün sonunda 19.8 milyar dolara düşmüş oldu. 

Lyft'in borsa performansı, kuşkusuz şirket açısından yeni bir dönemin kapısını araladığı gibi, araç paylaşım ekonomisine olan ilgiyi de gözler önüne serdi. Bu kapsamda, halka arza hazırlanan Uber için de Lyft hisseleri bir 'ön izleme' oldu.

Yıl içinde Uber'den başka ABD merkezli Slack ve Pinterest gibi diğer 'unicorn' girişimlerinde halka arz edilmesi bekleniyor.  

911 MİLYON DOLAR BORCU VAR

Rakibi Uber gibi Lyft de bir süredir zarar ediyor. Taksi çağırma uygulamasının net kaybı 2017'de 688 milyon dolar seviyesinde gerçekleşirken, bu rakamın 2018'de 911 milyon dolara çıkması dikkat çekiyor. Uber ise aynı dönemde 1.8 milyar dolarlık kaybı ile bu anlamda Lyft'in önünde.

Yorum Gönder

Yorumlar