Yurt dışında doktora döviz darboğazına sıkıştı: MEB artık öğrenci göndermeyecek

YURT DIŞINDA DOKTORA DÖVİZ DARBOĞAZINA SIKIŞTI: MEB ARTIK ÖĞRENCİ GÖNDERMEYECEK

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mehmet Safran belirli alanlar dışında bundan böyle yurt dışına bakanlık desteğiyle öğrenci göndermeyeceklerini açıkladı.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mehmet Safran belirli alanlar dışında bundan böyle yurt dışına bakanlık desteğiyle öğrenci göndermeyeceklerini açıkladı.

Safran, Eğitimciler Birliği Sendikası’nın (Eğitim-Bir-Sen) hazırladığı ‘Yükseköğretime Bakış 2018: İzleme ve Değerlendirme Raporu‘nun açıklandığı toplantıda bir konuşma yaptı.

Yurt dışına öğrenci göndermeyle ilgili  yaptıkları çalışmayı YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’la paylaşmaya hazırlandıklarını belirten Safran yurt dışında yüksek lisans ve doktora öğrencileri için yılda ödedikleri 35 milyon doların reel bir rakam olmadığını ve öğrencilerde de rasyonel bir gelişim görmediklerini söyledi.

Bundan böyle spesifik branşlar dışında hiçbir branşta yüksek lisansı yurt dışında yaptırmayacaklarını açıklayan Safran şöyle devam etti: “Türkiye’nin parasını dışarıya harcayacak durumu yok. Şu anda hali hazırda üniversitelerimizde yüksek lisans olarak açılmamış programlar var. Bundan sonra öğrencimizi yüksek lisans için eğitimdi, işletmeydi, iletişimdi, öğretmenlikti, mühendislikti hiçbiri için yurt dışına göndermeyeceğiz. Bu öğrencilerimiz en iyi üniversitelerimize gidecekler yüksek lisansını yapacaklar, ondan sonra doktora için yurt dışına göndereceğiz. Bizim bundan yıllık olarak kazancımız sadece Amerika için söylüyorum 20 milyon dolar.”

Yorum Gönder

Yorumlar